MajidHakki

Mitä Iranissa tapahtuu?

  • Mellakka poliisi kukistamassa hallituksen vastaista mielenosoitusta
    Mellakka poliisi kukistamassa hallituksen vastaista mielenosoitusta

Yksinkertaisuudessa kyse on ihmisten erityisesti köyhien pettymys koko järjestelmään. Rohani ei lunastanut kumpaakaan lupuksistaan: korruption kytkentä, sanan vapaus, etnisten ryhmien oikeudet, naisten aseman parantaminen, taloudellinen kasvu.

Kaikki em. jääneet lunastamatta. Sen sijaan Iran tuhlaa kymmeniä miljardeja dollareita Iranin varoista sekaantumaan Irakin, Syyrian, Jemenin, Libanonin, Palestiinan ja muiden Lähi-itä maiden sisäisiin asioihin. Iranin ajatollahit rahoittavat terroristi järjestöjä. Syventämällä Lähi-idän kaaosta haluavat pelottaa kansalaisia mahdollisen kansannousun seuraamuksesta. 

Yli 30 % iranilaisista elää köyhyysrajan alapuolella. Epävirallisten tilastojen mukaan yli 20 % ihmisistä on työttömiä ilman minkäänlaista tukea. Naiset ovat Islamilaisessa Iranissa tukehduttu ja pyritty siihen, että naiset jäisivät kotiin synnyttämään lapsia ja tyydyttämään miesten tarvetta. Nuorilla ei ole mahdollisuus toteuttaa itsensä.

Iranin lehdistöllä ei ole vapautta. Yleisradio on kokonaan ajatollah Khamenein propaganda koneisto.  Kansalaiset eivät saa maksetun veron vastinetta.

Iranin hallitsijat jopa polkevat oman perustuslakejaan. Perustuslain 19 § ja 42 § mukaan iranilaisilla on oikeus oman äidin kielen opiskeluun, järjestämis- ja mielenilmausvapautta. Islamilainen valtio estää em. pykäliä ja lukuisia muita omia lainsäädäntöä, puhumattakaan kansainvälisten sopimusten polkemista.

Iranissa aloitettu kansanliikehdintä on haaste ja mahdollisuus. Haaste sen takia koska ei ole yhtenäistä poliittista johtajuutta ja mahdollisuus, joka voi 2011 Egyptin vallankumouksen tavoin kaataa järjestelmää. Tilalle syntyvä kaaos on ja poliittisten voimien jakautuminen voi pitkällä tähtäimellä synnyttää iranilaisten kansojen kaipaamaa demokraattista ja hajautettua järjestelmää.

 

Majid Hakki

4.1.2018

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat